9

17 april 2018

Ter nagedachtenis aan Mike Polley


Bijna de gehele heenreis naar Leipzig regende het ouderwets pijpestelen afgelopen zondag. Gelukkig was het terplaatste schitterend weer en is op het moment van schrijven mijn voorhoofd nog steeds gevoelig van de zon. Chemie Leipzig tegen BFC Dynamo stond voor vandaag op de planning. Om en in het prachtige Alfred-Kunze-Sportpark wemelde het van de polizei. Het uitvak was uitverkocht en de supporters van Dynamo hadden achter station Leipzig Leutzsch een ceremonie georganiseerd voor de in 1990 omgekomen Mike Polley. Tijdens rellen kwam hij hier door politiekogels om het leven. Chemie is politiek links georriënteerd en Dynamo rechts. Gesteund door het rechtse Dynamo Dresden en aartsrivaal van Chemie, Lokomotiv Leipzig was de sfeer gespannen. Uiteindelijk is alles rustig verlopen en zagen we Chemie de beste wedstrijd van het seizoen spelen aldus een supporter. Die Leipziger wonnen met 1 - 0 en mogen nog hopen op handhaving in de regionalliga Nordost.


Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier

 


 

9 april 2018

Paardebloemen en margrietjes


Normaal gesproken bezoek ik geen amateurvoetbal en roep ik altijd dat het qua groundhoppen toch minimaal (semi)betaald voetbal moet zijn wil ik er naartoe gaan. Ik besloot om eens van de gebruikelijke route af te wijken gezien Cheese&Union naar het zuiden afzakte voor Witgoor Dessel. Het bescheiden stadionnetje heeft enorm veel leuke kenmerken en brengt je even terug in de tijd. Een lekker knollenveld waar de paardebloemen en margrietjes vrij spel hebben om te groeien en het scorebord bestaat uit circa honderd echte gloeilampen. Voor wat betreft de sfeer werd er niet veel gezongen maar gepasioneerde pensionado’s die elkaar voor rotte vis uitmaakten en beloofden de grensrechter nog wel op te zoeken nadien deed mij veel deugd. In een spannende pot ging het spel op en neer en met een aantal goeie goals won Merksplas met 2 – 3. Cheese&Union voelde hem al aankomen. Volgend seizoen zoeken we vaker de lagere reeksen in België op!      


Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier 

13 maart 2018

Groentesoep


Afgelopen zondag bezocht ik eindelijk het Ludo Coeckstadion van Berchem Sport. Het werd hoog tijd want sportief gezien dreigt degradatie en daarnaast staat er ook nogeens nieuwbouw op de planning. Door de jaren dat ik de club volg heb ik waarschijnlijk al honderden foto's gezien van het prachtige stadion. Soms wil het in werkelijkheid dan wel eens tegenvallen maar in dit geval zeker niet. Het rondje stadion duurde dit keer zeker een uur. Prachtig vervallen tribunes met de mooiste crash barriers die ik ooit heb gezien leverde schitterende foto's op. Bijna ging ik nog vol onderuit achter één van de curva's. Het was hier zo glad van de alg en mos, het leek wel of ik in groentesoep stond. Mopperend vanwege het vuil op mijn sneakers betrad ik de tribune. Tegen Oudenaarde had Berchem tachtig procent balbezit en creëerde het voldoende kansen maar als ze er niet ingaan treed een net zo oude voetbalwet op als het stadion.   

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier

 1 maart 2018

Nieuwbouw is niet altijd lelijk


Een collega heeft al jaren een seizoenskaart, of abonnement zoals onze zuiderburen zeggen, bij AA Gent. En daar is hij maar wat trots op. Meerdere malen kreeg ik een uitnodiging om eens langs te komen in het nieuwe onderkomen van de club. De Ghelamco Arena. Tot nog toe was het er door allerlei redenen niet van gekomen en ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet altijd warm loop om een nieuw stadion te bezoeken. Meestal is het ontwerp van een inspiratieloze architect die normaliter in de woning of utiliteitsbouw werkt en weinig begrijpt van voetbalsupporters. Dit kan ik echter niet zeggen van het stadion van Gent. De vormgeving is zeker niet standaard en van binnen is er ook veel gedaan aan de aankleding. Het is gewoon af. Chapeau! Enig punt van kritiek is de gracht waarin allemaal trappen zitten om het veld op te komen maar dat zal wel een veiligheidsdingetje zijn. KV Mechelen, vechtend tegen degradatie, stuntte bijna door brutaal een 0 - 2 voorsprong te nemen. In de tweede helft begon Gent ook te voetballen en kwamen ze nog terug tot 2 - 2.   

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier
19 februari 2018

De ploeg van een miljard(?)

 

De duurste ploeg van de wereld is op dit moment waarschijnlijk Paris Saint Germain. De speler die hier voor een groot gedeelte voor gezorgd heeft is Neymar die afgelopen zomer voor 220miljoen euro van Barcelona overkwam. Mijn club Cambuur Leeuwarden komt niet verder dan 2% van dit bedrag als totale begroting en verder zal ik hierover vooral niet teveel klagen. Tijd om eens naar de ploeg te gaan kijken die rond de miljard waard is! De tegenstander Strasbourg verraste eerder dit seizoen door thuis te winnen van PSG en na zes minuten deed het dat opnieuw door op een 0 - 1 voorsprong te komen. We waren vooraf een beetje bang dat PSG het rustig aan zou gaan doen gezien de Champions League wedstrijd van eerder die week, maar nu moesten ze wel. We kregen voetbal te zien van een ongekend hoog niveau. Mede dankzij superster Neymar werd er met 5 - 2 gewonnen. 

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier

 6 februari 2018

De glühwein is op!


Vorig seizoen was ik voor het eerst bij een wedstrijd in de niederrheinpokal. Een lokale beker in Duitsland waarvan de winnaar het volgende seizoen deel mag nemen aan de DFB-Pokal. Het zijn veelal amateurclubs die hieraan meedoen maar ook een mooie gelegenheid om stadions te bezoeken waar ik anders niet zo snel zal komen. Dit keer kozen we voor de kwartfinale tussen TuRU Düsseldorf en Rot Weiss Essen. TuRU zou ik nog wel eens in het eigen stadion willen zien spelen maar ze weken voor deze gelegenheid uit naar het Paul Janes waarin het tweede van Fortuna zijn wedstrijden normaal gesproken afwerkt. Na negentig minuten stond er 1- 1 op het scorebord en zo kregen we, gezien het rond het vriespunt was, nog een ijskoud toetje. Tijd voor nog een glühwein om iets op te warmen zo was het idee, maar helaas was dit op. Een bakje koffie bood uitkomst. Het warme slootwater smaakte nergens naar en reisgenoot Chris klaagde de terugweg over buikpijn. Rot Weiss Essen won na penalties met 4 - 5 en zo hadden de peletons ME een rustige middag.   

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier

 19 augustus 2017

Wederopstanding 


KFC Diest was de tegenstander van Beringen FC die ik een keer op een snikhete zaterdag bezocht in de zomer van 2015. Ik was destijds zo onder de indruk van het Mijnstadion dat ik hier een stukje over schreef dat Staantribune vervolgens publiceerde op hun website. Nadien googlede ik eens op het stadion van Diest en dat bleek ook een waar pareltje te zijn! De ervaring leert dat de lijst met nog te vincken vaak langer wordt als je een wedstrijd bezoekt en dat ging ook toen op. De entree, de curves, de grote staantribune en de houten banken het zijn allemaal redenen waarom De Warande een bezoek verdiende. Diest is de afgelopen decennia behoorlijk van de voetbalpiramide gevallen maar hebben gelukkig weer de weg naar boven ingezet. Ik was er tijdens een vriendschappelijk potje tegen Zepperen. Het stadion was beter dan het voetbal maar dat was op voorhand al duidelijk. Wie weet komt er ooit weer eerste klasse voetbal in De Warande. Tot dan!


Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier 

10 jui 2017 

Baustelle

 

Gisteren heb ik het seizoen afgetrapt in het ruhrgebied. Velbert speelde een oefenwedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf. Het stadion Sonnenblume is best leuk, zeker als de omliggende bomen vol in blad staan. Gezien ik niet zoveel publiek verwachte en een rondje stadion onmogelijk is had ik qua reistijd niet al teveel speling ingecalculeerd. Met anderhalf uur verwachte ik meer dan genoeg te hebben maar helaas lag de Rijnbrug Neuenkamp bij Duisburg eruit. Na meer dan een uur stapvoets gereden te hebben begon ik me langzaam zorgen te maken. Maar goed, als alles altijd volgens planning gaat wordt het ook maar saai. Overigens kreeg ik de laatste keer dat ik hier over de rijn ging al een boete van € 150,- voor mijn tripje naar Jena. Klote brug! Een kwartier voor aanvang arriveerde ik in het stadion en met een bradwurst en pilsje in de hand was het gevecht om de aftrap te halen snel vergeten. Nu maar hopen dat er geen nieuwe boetes volgen. Fortuna won in een saaie wedstrijd met 0 - 1. 

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier