16 april 2017

In twee keer

 

Sprimont tegen Seraing was al een aantal keren verplaatst. De wedstrijd zou op woensdag 12 april ingehaald worden en voor mij ideaal om na het werk te bezoeken. Het zonnetje scheen en bij de lokale pizzaria bestelde ik een heerlijke calzone. Dit wordt een leuk avondje dacht ik nog, maar niets bleek minder waar. Na een rondje stadion viel het al op dat er amper lijnen zichtbaar waren en dat de netten in de goal nog omhoog hingen. Navraag in de kantine bracht duidelijkheid. De kantinejuffrouw wist mij te vertellen dat de wedstrijd samedi gespeeld zou worden. Teleurgesteld en boos stapte ik weer in de auto. Zaterdag nog maar een poging dan. Het stade du Tultay is wel erg leuk en degradatie van Sprimont is al een feit zo verkocht ik mijzelf en mijn vrouw. Ik werd hartelijk ontvangen door dezelfde kantinejuf hoewel ik alleen monsieur en mercredi verstond. En zodoende beleefde ik alsnog een leuke avond waarbij Seraing niet verder kwam dan een 1 - 1 gelijkspel. 

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier 

25 maart 2017

Dorpsclub


Na een overnachting in Nancy en een kleine ochtendwandeling reden we weer richting het oosten, met als bestemming Sandhausen. SV Sandhausen nam het 's middags op tegen Greuther Fürth in de 2. Bundesliga. Sandhausen is een omhoog geschoten dorpsclub en speelt in het Hardtwaldstadion. Het stadion uit de vijtiger jaren biedt plaats aan tienduizend toeschouwers terwijl de plaats zelf amper meer inwoners telt. Bij aankomst werden we aangesproken door een man die ons twee kaartjes voor tien euro verkocht. Later zagen we op het ticket dat we als jeugd binnen waren gekomen en dat doet natuurlijk altijd goed. De supporters uit Fürth lieten voorafgaand aan de wedstrijd hun aartsrivaal uit Nürnberg nog maar eens weten dat zij de derby vorige week hadden gewonnen door wat spandoeken omhoog te houden en te zingen. Vocaal gezien kwam Sandhausen niet verder dan een paar dorpsgekken die heel hard Sandhausen schreeuwden. Lekker kneuterig allemaal dus. In een heerlijk voorjaarszonnetje zagen wij een 1 -1 gelijkspel.

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier

 18 maart 2017

Waar is de harde kern?


Na Strasbourg zetten we koers richting Tomblaine. Een voorstadje van Nancy waar AS Nancy Lorraine haar thuiswedstrijden speelt. Ik ben een aantal keren onder de indruk geweest van de harde kern supporters van Nancy. In 2015 schreef ik er zelfs over in het boek Voetbalavonturiers van Tom Bodde. Zodoende waren de verwachtingen dan ook hoog. In het stadion zagen we achter de goal wel de vlag van Saturday FC maar de honderdvijftig man die daar achter stonden maakten niet het geluid waarop we hadden gehoopt. De wedstrijd was erg belangrijk in de strijd tegen degradatie. Naar mijn mening verdiende Nancy de overwinning wel, maar Lille had aan één uitbraak en een penalty voldoende om met de volle buit huiswaarts te keren. Nancy lijkt het "heen en weer" van Frankrijk te zijn. Promoties en degradaties volgen elkaar namelijk in rap tempo op.

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier
16 maart 2017

Prachtige voetbalsfeer


Het was niet onze eerste keus maar uiteindelijk kwam Racing Club de Strasbourg tegen Stade Brest op onze planning. Een topper(nummer 4, tegen nummer1) in de Franse Ligue 2. Na een vlotte rit zonder oponthoud parkeerden we de auto aan de rand van het centrum. Toevallig kwamen daar net de uitsupporters aangelopen die geheel omsingeld door de Franse mobiele eenheid als vee richting het stadion werden gedreven. Niet een hele grote groep maar gezien de afstand was dat wel te verklaren. Het stade de la Meinau van Strasbourg ken ik nog van Europese wedstrijden midden jaren negentig en zodoende stond deze ook op het to-do lijstje. Het eerste half uur was het voetbal niet hoogstaand maar na de eerste goal van Strasbourg kwam de wedstrijd helemaal los. In het stadion hing een prachtige voetbalsfeer waarin Strasbourg met mooie goals een swingende 4 - 1 overwinning behaalde. Als Strasbourg promoveert zou ik zeker nog eens terug willen komen.    

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier

 12 februari 2017

Kater


Op de zondag was St. Johnstone - Celtic een early kick off en dus stonden we, zij het met een kater, op tijd op. Na een korte wandeling door de Schotse regen en een ontbijtje bij de Mac pakten we de trein richting Perth. Daar aangekomen dropten we onze bagage bij het tegenover gelegen hotel en besloten we richting het centrum te lopen. Alles was er gesloten en er was geen kip op straat, laat staan supporters. Het voetbal was een stuk beter dan de dag ervoor. Met een ruststand van 2 - 1 hing er een verassing in de lucht, maar door een dubieuze penalty voor Celtic kantelde de wedstrijd en liepen de Celts uit naar een 2 - 5 overwinning. De beide korte zijdes waren goed gevuld door de Green Army die er een leuk feestje van maakten. Het volgende kampioenschap is weer een stapje dichterbij. Na de westrijd pakten we de trein naar Edinburgh voor onze vlucht naar Amsterdam. Een mooie rit langs de kust en het stadion van Raith Rovers. Wie weet kunnen we die de volgende keer doen in combinatie met Hibs of Hearts!? 

 

Voor de foto's van deze wedstrijd kik hier

 9 februari 2017

Verjaardagsfeestje

 

Afgelopen weekend vlogen we naar Glasgow voor Rangers FC - Ross County en voor St. Johnstone - Celtic. We waren er al op vrijdag en besloten naar de Brazen Head te gaan. Een supporterspub van Celtic. We ontmoeten er Thomas die de volgende dag zijn zestigste verjaardag zou gaan vieren. Na een hoop gebral en tien pints waren de Cambuurbhoys zoals ze ons noemden ook uitgenodigd. Ibrox is echt een geweldig stadion met als absoluut hoogtepunt de Archibald Leitch die als hoofdtribune fungeert. Na negentig minuten matig tot slecht voetbal stond er 1 -1 op het scorebord en gingen we naar de Louden bar, de supporterspub van de Rangers. Ook hier hing een fantastische voetbalsfeer. Na onze Rangers prullaria in het hotel te hebben gedropt zetten we koers naar de Camphill Bowlingclub waar het verjaardagsfeest van Thomas gevierd werd. Zonder te zeggen wat we 's middags hadden gedaan beleefden we opnieuw een topavond. "You dutch guys are f#cking brilliant!" Nu vonden wij dat laatste wel meevallen maar gezellig was het wel. 

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier

 19 december 2016

Tribune met successupporters 

 

Würzburger Kickers is in de afgelopen vijf jaar behoorlijk opgeklommen in de Duitse voetbalpiramide. Ze hebben zich vanuit de Oberliga naar de 2.Bundesliga omhoog gewerkt en het einde lijkt nog niet in zicht. De Kickers staan op een zeer verdienstelijke vijfde plaats, dus wie weet wat er dit seizoen nog mogelijk is. Gisteren speelden ze thuis tegen VfB Stuttgart wat ons een mooie gelegenheid leek om de club eens te vereren met een bezoek. Als je wint heb je vrienden zo blijkt maar weer, want de wedstrijd was binnen amper twee uur tijd "restlos ausverkauft". Wij namen plaats op de lange zijde tegenover de hoofdtribune. Hier stonden de successupporters aangevuld met plukjes fans uit Stuttgart. VfB kon bij winst de koppositie overnemen van Eintracht Braunschweig alleen zat het er deze wedstrijd geen moment in, 3 - 0. Het stadion am Dallenberg is zeker de moeite waard maar een revisit lijkt mij onwaarschijnlijk. 

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier 

11 november 2016

Hochrisikospiel 


Het Ernst-Abbe-Sportfeld in Jena stond al een poosje op mijn verlanglijstje om te bezoeken, echter was het wachten op een goede gelegenheid. In de Regionalliga Nordost zitten niet zoveel boeiende tegenstanders en in de beker tegen Bayern München heb ik niet eens een poging gewaagd. De wedstrijd tegen Lokomotiv Leipzig werd aangekondig als "hochrisikospiel im derby" dus dat leek een mooi affiche voor sensatie. Bij aankomst werden we gelijk ondervraagd door de ultras naar afkomst en voorkeur en met de vele aanwezige polizei proefden we direct de beladenheid. Het rouwmomentje van de dag kwam niet veel later. Een aantal jaren geleden stond het stadion onder water omdat de Saale buiten zijn oevers was getreden. Gevolg hiervan is dat er kortsluiting was ontstaan in een lichtmast waarna alle vier helaas zijn ontmanteld. Zonde! Jena scoorde drie keer in de laatste minuten en bleef koploper. Terwijl de stadionomroeper het thuispubliek smeekte om de Leipziger rustig en veilig naar huis te laten gaan en de sirenes loeiden liepen wij weer naar de auto.    


Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier
15 oktober 2016

Uit een thuiswedstrijd spelen

 

In de achtste finale van de Niederrheinpokal had Schwarz-Weiss Essen geloot tegen Wuppertaler SV. Schwarz-Weiss speelt zijn thuiswedstrijden in het Uhlenkrug stadion wat nu een mooie gelegenheid was om te vincken. Ooit had het Uhlenkrug één van Duitslands hoogste staantribunes en die wilden we natuurlijk wel eens in het echt aanschouwen. Van de 620 toeschouwers kwamen er naar schatting 500 voor die Wuppertaler en zo speelden ze eigenlijk een thuiswedstrijd vanavond. De ploegen waren redelijk aan elkaar gewaagd maar de kansen waren schaars. Een verlenging leek logisch maar Wuppertal zette de laatste tien minuten aan waarna het een aantal goede kansen creëerde. Na het laatste fluitsignaal stond er 0 - 2 op het scorebord en houdt Wuppertal de hoop op deelname aan de DFB pokal levend. De winnaar van deze regionale beker mag hier het volgende seizoen aan meedoen. 

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier 

19 september 2016

Tegenvallende wedstrijd

 

Aston Villa, één van de grootste clubs in Engeland is afgelopen seizoen gedegradeerd naar de Championship. Zonde natuurlijk maar misschien uiteindelijk wel goed voor de club. De tijd zal het leren. De uitwedstrijden zijn in ieder geval populaire in Birmingham en waarschijnlijk was het daarom dat er een bookinghistory gevraagd werd door Ipswich. Via via wisten we kaarten te bemachtigen voor een bomvol uitvak en daar was de support erg goed. Portman Road is een prachtig stadion maar de wedstrijd was geen klote aan vandaag. Een 0 - 0 als uitslag is nooit leuk maar dit was echt slecht voor een wedstrijd op het tweede plan. Het zingen bleef echter aanhouden tot er afgefloten werd en zodoende hebben we wederom genoten van een dagje Engels voetbal. 

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier

 3 september 2016

BanterNa een nachtje in een hotel in Dartford gingen we op ons hoofddoel af van dit weekend. Hier scheiden tevens onze wegen want Cheese&Union verkoos Gresley boven Nottingham Forest. The world famous City Ground zoals the announcer 's middags aankondigde is echt een geweldig stadion gelegen aan de rivier de Trent. Forest nam het op tegen Leeds United en zo zag ik vandaag twee clubs met een grote Europese geschiedenis, zij het in de Championship. Vanaf de tweede ring boven het uitvak had ik een prima zicht en kreeg de sfeer van beide supporters kampen goed mee. De welbekende handgebaartjes kon ik al, maar wist niet dat alle Leeds supporters gelijk geaard zijn als Jimmy Savile en dat hij één van de vaders is van alle Forest supporters. Voetbalhumor ten top, ook al is het op het randje. 

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier
2 september 2016

Zwembad

 

Aanvankelijk was het de bedoeling om naar Burton tegen Derby te gaan maar helaas bleek het vooraf onmogelijk om twee tickets te bemachtigen. Gelukkig speelde Duinkerken op vrijdagavond thuis en vonden we hierin een goed alternatief. Het stade Marcel Tribut is een leuk voetbalstadion hoewel het me ook sterk deed denken aan een zwembad. De tribunes zijn geheel betegeld, de sintelbaan is azuurblauw, en éénmaal via de hoofdingang binnen te zijn gelopen miste ik alleen nog de lucht van chloor. Unieke kenmerken in Duinkerken dus. En dat is altijd leuk! Vooraf hadden we een 0-0 ingecalculeerd gezien deze uitslag nogal vaak voorkomt in Frankrijk, maar koploper Duinkerken wist binnen drie minuten al het net te vinden. Avond geslaagd! Uiteindelijk werd Créteil met 2 - 1 verslagen. 

 

Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier

 


 

10 augustus 2016

Horizonvervuiling


Het Leimbachstadion in Siegen stond al een poos op mijn verlanglijstje. Een mooi gelegen betonnen bak met een oldschool hoofdtribune. Het enige jammere is dat er aan de overkant van de straat een kantoorgebouw staat die boven de hoofdtribune uitsteekt. Hebben ze geen landschapsarchitect of een soortgelijke functie met stoffige jas op het stadhuis die het begrip horizonvervuiling verstaat? Toen de flashy neonverlichting groen en blauw begon te knipperen sloeg ik uit een reflex mijn handen voor ogen. Zonde! Na de degradatie van Sportfreunde Siegen in 2014 promoveerde de club vorig jaar gelukkig weer en vond ik het tijd voor een bezoek. Het niveau was niet al te hoog en de club verloor jammerlijk met 1 - 2 van het tweede team van Schalke04. Het klinkt wat negatief allemaal maar dat was het zeker niet. Al met al een geslaagde seizoensopening.


Voor de foto's van deze wedstrijd klik hier